Vuokrataloyhtiö siirsi Bauerilla putkiremonttia

Tampere, Pirkanmaan Kiinteistöviesti 4/2018

Kojamon kiinteistö Opiskelijankatu 28 Tampereen Hervannassa on saanut siirrettyä putkiremonttia vuosia eteenpäin, kun laittoi Bauerin vedenkäsittelylaitteen käyttövesiverkostoonsa vuonna 2000.

6-kerroksisessa talossa suihkuvettä ei tahtonut riittää ylimpien kerrosten asukkaille, ja veden lämpötila vaihteli. – Kun pätkä putkea avattiin, todettiin että putket olivat sakkaantuneet lähes tukkoon kalkista ja korroosiotuotteista, kertoo yksikönjohtaja Pasi Kujansuu.

Kojamo oli jo tehnyt päätöksen putkiremontin suunnittelun aloituksesta, kun sai kuulla Bauerista. Kojamo päätti kokeilla. Jo muutaman kuukauden jälkeen asukkailta tuli viestejä, että vettä riitti normaalipaineella sopivan lämpöisenä ylimpään kerrokseen asti. Asukkaat kertoivat myös veden maun parantumisesta. Putkiremonttiin ei tarvinnut lähteä.

Uteliaisuudesta sama putki avattiin uudelleen viiden vuoden päästä. Sakkaumia ei edelleenkään ollut, eikä merkkejä putkiremontin tarpeesta.

Baueria on asennettu jonkin verran Kojamon muidenkin kiinteistöjen käyttövesi- ja myös lämmitysverkostoihin ympäri Suomen.

Kujansuun mukaan veden laatu voi nopeuttaa kuparisten vesijohtojen syöpymistä. Joihinkin putkien valmistuseriin tulee helpommin pistesyöpymiä, asennukset on kenties tehty huolimattomasti, käytetty vääriä putkikokoja tai aiheutettu kolhuja putkiin. Myös veden liian suuri kiertonopeus voi aiheuttaa putkien kulumista sisältäpäin.