Bauer tasasi lämmöt ja siirsi putkiremonttia

Kuopio, Yritysmaailma 3/2022

Vuonna 1956 valmistunut kuopiolainen Asunto Oy Haapaniemenkatu 12 sai lisää ikää lämmitys- ja käyttövesiverkostolleen, kun asennutti vuonna 2004 Bauerin, ensiksi lämmitysverkostoon ja myöhemmin käyttövesiverkostoon.

Lämmitykseen Bauer laitettiin, koska yläkerrosten asunnot olivat viileitä. Sitä taloyhtiö yritti korjata nostamalla menoveden lämpötilaa. Yläkerrosten tilanne korjaantui, mutta alakerroksista tuli kuumia. Kun myös termostaatteja uusittiin, pattereita ilmattiin ja huuhdeltiin lämmitysverkosto, kustannuksia kertyi.

Bauerin tultua verkoston sakka alkoi poistua, ja möhnäisiä suodattimia piti vaihtaa usein. Nykyisin riittää, kun suodatin vaihdetaan pari-kolme kertaa vuodessa. Lämpötilat korjaantuivat ja huoltokäynnit loppuivat, myös lämmönkulutus laski.

Yhtiö oli valmistautumassa myös putkiremonttiin, mutta päätti kuitenkin kokeilla Baueria ensiksi, koska putkivuotoja ei vielä ollut, eikä pistesyöpymiäkään havaittu. Nyt putkiremonttikin on siirtynyt jo noin 20 vuotta.

Isännöitsijä Reino Kvickin mielestä Bauer hyödyttää erityisesti sellaisia taloyhtiöitä, joissa putket ovat piilossa – näin tehtiin 1970-luvulle asti – ja jos vuotojen korjaus vaatii kallista ja työlästä rakenteiden purkua. Tuo myös käyttömukavuutta, kun putkitukoksien pelossa veden painetta ei tarvitse nostaa.

Hänestä uudiskohteisiinkin kannattaisi asentaa Bauer, ennaltaehkäisemään ongelmia.