Patterit eivät kohise enää, kiitos Bauerin

Mikkeli, KITA 5-6 2016

Mikkeliläinen vuonna 1974 rakennettu As Oy Pirttiniemenkulma asensi lämmitysverkostoonsa Bauerin vuonna 2013, koska kyllästyi pattereiden voimalliseen kohinaan ja termostaattien jumiutumiseen, vaikka uudet termostaattiventtiilit oli asennettu vuonna 2010. Jo parin viikon kuluttua Bauerin asentamisesta jumitukset helpottivat ja ”tähtitieteellinen meteli” lakkasi.

Lämmityskulut pienenivät samalla huomattavasti, koska menoveden lämpöä voitiin laskea kuudella asteella 60 asteeseen, mikä riitti tammikuun pakkasjaksollakin. Vuonna 2006 kaukolämpöä kului 261 MWh, vuonna 2015 enää 202 MWh.

As Oy Mikkelin Kirkkopuistossa Bauer asennettiin käyttövesi- ja lämmitysverkostoon vuonna 2012. Vuonna 1973 valmistuneen talon patteriventtiilit jumiutuivat ja suihkun suuttimet olivat yhtenään tukossa kalkin vuoksi, suuttimien vaihtoväli oli noin vuosi. Myös kahvinkeittimiin, kylpyammeisiin ja laattoihin kerääntyi kalkkia.  

Bauer alkoi heti vaikuttaa. Alussa suodatinta vaihdettiin muutaman päivän välein, kunnes alkoi riittää vaihto puolivuosittain. Vaihdon tekee useimmiten huoltoyhtiö, mutta on helppo vaihtaa itsekin, huolto-opastus kuuluu toimitukseen. Bauer on vähentänyt myös alakerran liikehuoneiston kupariputkien pistesyöpymiä.

Monissa taloyhtiöissä lämmitysverkostoja huuhdellaan patteritermostaattien vaihdon yhteydessä, mutta huuhtelu on työlästä ja kallista. Bauerin asentamisen jälkeen ei enää tarvitse huuhdella, sillä verkosto puhdistuu pikkuhiljaa ja ongelmat loppuvat.