Putkiremontti siirtyi, lämmitys alkoi toimia

Kirkkonummi, Omataloyhtiö.fi 11/2023

Bauerin toiminta perustuu nanokupliin

Miksi Bauer toimii niin vakuuttavasti, on hämmästyttänyt käyttäjiä. Tiede on selvittänyt asian.

Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan sähkömagneettinen vedenkäsittelylaite tuottaa nanokuplia, jotka irrottavat putkien pintoihin ja toimilaitteisiin muodostuvia biofilmejä eli sakkakerrostumia. Sakat aiheuttavat putkien tukkeutumista ja korroosiota. Kun nanokuplat kiinnittyvät putkien sisäpinnoille, ne irrottavat sakkakerrostumia.

Suomessa Satakunnan Ammattikorkeakoulun tutkimuskeskus Wanderin teettämä tutkimus osoitti samaa; magneettinen vedenkäsittely vähentää sakkakerrostumien muodostumista kupari- ja polyeteeniputkien seinämiin. Tutkimuksen kohteena olleen kirkkonummelaisen, vuonna 1987 valmistuneen As Oy Masalanmäen käyttövesiverkoston putkiin ei ole vuonna 2013 asennetun Bauerin jälkeen tullut pistesyöpymiä, joita aiemmin oli useita, ja verkosto on pysynyt puhtaana. Talon lämmitysverkostoon Bauer laitettiin ennaltaehkäisevästi keräämään suodattimen avulla korroosiotuotteet pois ennen kuin ongelmia ehtii tulla. Lämmönkulutus aleni ja verkosto puhdistui.

Myös As Oy Hopearinne 1 asensi Bauerin kesällä 2016 käyttövesi- ja lämmitysjärjestelmiinsä, ja putkien pistesyöpymät loppuivat. Taloyhtiö seuraa tilannetta tekemällä säännöllisiä kuntotutkimuksia putkistoilleen.

Putkien puhtaana pysyminen tuo kiinteistöille säästöjä, koska tarve huoltotöihin vähenee ja vesi virtaa putkistoissa paremmin. Nanokuplamekanismi voisi hyödyntää ympäristöäkin, koska vähentäisi kemiallisten puhdistusaineiden käyttöä eri teollisuudenaloilla ja kotitalouksissa. Vesilaitosten käytössä sillä saattaisi olla vaikutuksensa ihmisten terveempänä pysymiseen.